Hielke Hylkema

Mijn eerste Tai Ji lessen kreeg ik van Wang Yan, een Chinese dame die de bewegingen adembenemend mooi kon uitvoeren. Dat was in 1994 en ik was toen 43 jaar oud. Later zocht ik de Chinese meester Tang Wei op en diens lessen heb ik jarenlang gevolgd.

De eerste tien jaar had ik weinig behoefte om meer stijlen te leren dan de Yangstijl. Liever één vorm goed dan meerdere oppervlakkig. En dus heb ik me lange tijd beperkt tot het perfectioneren van de Yangstijl met toepassingen en tweemansvorm. Daarnaast weet ik iets van Qi Gong en heb daar ook veel les in gegeven, meestal samen met Tang Bei van het Qigong Gezondheidscentrum Groningen.

De lessen

In 2003 ben ik begonnen met lesgeven, in kleine groepen en meestal in de buitenlucht. Mijn lesstijl is in de traditie van mijn leraar: geen woorden maar daden. Je kunt urenlang over Tai Ji praten en filosoferen maar zo leer je het niet. Tai Ji moet je doen en ondervinden.
Verder absoluut geen zweverig gedoe. Ik hou van een nuchtere en praktische aanpak.

Vanaf 2016 geef ik nauwelijks les meer: af en toe een workshop, beetje individueel les (buiten) en op zaterdagochtend een half uurtje tweegevecht stok. Wel ben ik van september tot mei dagelijks in het Noorderplantsoen te vinden om alleen of samen met anderen te oefenen.

foto: Liesel Bonhage Hielke Hylkema
Jacob Catsstraat 150
9716 GH Groningen
050 5716269
hielkehylkema@gmail.com